Tvoje grlo je tvoja snaga.

Što je grlobolja?

Infekcije gornjih dišnih putova među najakutnijim su zaraznim bolestima.

Odrasli ih u prosjeku imaju 2-5 puta godišnje, a djeca školske dobi 7-10 puta godišnje.

Infekcije gornjih dišnih putova mogu dovesti do upale ždrijela (faringitis), grkljana (laringitis) i poklopca grkljana (epiglotitis).

Grlobolja je česta tegoba kod djece, adolescenata i odraslih. Odnosi se na osjećaj boli lokaliziran u ždrijelu i okolnim anatomskim strukturama, a može biti simptom oboljenja koja nisu izravno povezana sa ždrijelom (npr. prehlade ili gripe).

Zanimljivo

Akutna grlobolja jedna je od najčešćih tegoba zbog koje se bolesnici javljaju svom obiteljskom liječniku ili ljekarniku. Međutim, većina ljudi s grloboljom neće zatražiti liječničku pomoć.

Grlo (ždrijelo) dio je gornjih dišnih putova. Ono se proteže niz vrat iza nosa i usta te prelazi u dušnik i jednjak. Njegov važan dio je poklopac grkljana (epiglotis), koji sprječava udisanje hrane i pića u pluća. Ždrijelo je dio i respiratornog (dišnog) i probavnog sustava (sustava gutanja). Kao rezultat toga, hrana, tekućina i zrak prolaze kroz ždrijelo. Tako grlo sudjeluje u gutanju, odnosno, pijenju i jedenju, govorenju i disanju.

Žarenje, grebanje i bol češće se javljaju s upalom ždrijela. Promuklost i gubitak glasa obično su povezani s upalom grkljana.